Kiralık Araçlar ve Sınıfları – Rent a Car

 kiralık otomobilAraç kiralama hizmetlerinde müşterilere sunulan fiyatların belirlenmesinde birçok etken bulunuyor. Rent a car firmalarının araç filolarında 50 TL’den başlayan fiyatlar belki de 300 TL’ye kadar ulaşabiliyor. Araç kiralama firmasının sektördeki başarısı, müşteri memnuniyeti, ofisinin konumu gibi daha birçok husus bu fiyatların şekillenmesini etkiliyor. Ancak asıl olarak kiralama bedelleri belirlenirken araç filosundaki sınırlandırma göz önüne alınıyor.Bluerent a car olarak bu yazımızda bu sınırlandırmalara göz atacağız.
Genellikle ekonomi, orta ve lüks olmak üzere 3 farklı kategoride değerlendirilen araç gruplarında marka ve modelleriyle bu ayrım yapılıyor. Aslında öncelikle modeller bu kategorileri oluşturuyor çünkü aynı marka aracın ekonomi sınıfında da, lüks sınıfta da yer alması mümkün olabiliyor. 


Araçların bu sınıflandırılmasında teknik özellikleri, donanım özellikleri ve karoser yapıları gibi durumlar değerlendiriliyor. Normalde araç sınıflandırılması A’dan E’ye kadar olan segmentlerden oluşuyor. A segment araçlar boyu 370 cm’den kısa, benzin sarfiyatı ve motor gücü düşük olan araçları kapsıyor. B segmenti araçlar boyu 370 cm ile 400 cm arasında olan, A sınıfı araçlara göre daha güçlü teknik özelliklere sahip, daha ağır araçları kapsıyor.


  

Alt orta sınıf ya da kompakt sınıf olarak adlandırılan C segmenti araçlar en çok satılan ve üretilen, uzun yol gidebilen, araç performansı, aile ya da kişisel kullanıma uygun olması gibi özelliklerine göre belirleniyor. Genelde aile arabası olarak söylenen D segmenti araçlar da yakıt tüketimi fazla ve performans bakımından önceki segmentlere göre daha üstün olan araçları kapsıyor. Yakıt tüketimi, performans, diğer teknik ve donanım özellikleri açısından en üst özelliklere sahip olan E segmenti araçlar da en pahalı araçların bulunduğu sınıf oluyor.
Bu temel sınıflandırmadan yola çıkılarak araç kiralama hizmetlerinde de ekonomi, orta ve lüks sınıf ayrımı yapılıyor. Hepsinde olmasa da genellikle rent a car firmalarının araç filolarındaki sınıflandırma da modeller benzerlik taşıyor. Örneğin Ford Fiesta, Ford Tourneo Courier, Fiat Linea, Fiat Egea gibi modeller ekonomi segmentinde, Ford Focus, Renault Fluence, Volkswagen Jetta modelleri orta segmentte ve Volvo S60, Mini Cooper, Mercedes C serisi, BMW 5 serisi gibi araçlar lüks segmentte yer alıyor. 

İlk yayın 17.12.2016

1 yorum:

  1. Bir araç kiralama firmasının müşterilerine farklı sınıf ve segmentlerde araçlar sunabilmesi gerçekten önemli. Kullanıcı her ne kadar rent a car hizmeti almadan önce kiralayacağı aracı planlamış olsa da yine de geniş bir ürün yelpazesi görmek istiyor.

    YanıtlaSil

Bu Blogda Ara