Efsane model, taklitleriyle beraber üretilmeye devam ediyor; 240!

 efsane traktör 240 serisiKırmızı renk Ferrari'de ne ise Massey Ferguson'da da odur.
Massey Ferguson, dünya da en çok talep gören, ikinci eli peynir ekmek gibi satılan (ve hatta lisanslı yada lisanssız imal edilen)  bir araç.
1847'de Daniel Massey'in Amerika Birleşik Devletleri'nde kurduğu sonrasında Massey- Harris ve Harry Ferguson birleşmeleriyle Massey Ferguson adını  alan marka, yine ABD şirketi AGCO
Corporation şirketler topluluğuna ait. MF, Fendt, Valtra, Challenger markalarıyla traktör ve  Gleaner  ismiyle de biçerdöver üreten şirketler gurubu, Türkiye'de uzun yıllar Uzel firmasıyla İstanbul'da traktör imel etti. Uzel'in sorunları sebebiyle MF isimiyle üretim Türkiye de son buldu. Diğer taraftan kardeş markalardan Valtra Çerkezköy'de Hattat Traktör tarafından üretiliyor.
Kısa bir süre için Massey Ferguson üretimi de gerçekleşti.
 

Efsane traktör 240 ve farklı güçlerdeki modelleri dünyanın bir çok yerinde olduğu gibi Türkiye de imal ediliyor; İran kökenli ITMCO, Başkent Traktör, Hars Traktör, Ekip Traktör, MS Traktör, Uzel,
Hattat 240, Bozok Traktör, Hindistan kökenli Tafe. 
Bu markalardan ITMCO, Başkent ve Tafe şu an itibariyle üretilmiyor.
 

Bunların yanında İngiltere merkezli bir firma eski 240, 275, 290 gibi modellere sahip serileri yenileyip Afrika gibi geri kalmış coğrafyalara ihraç ediyor.Bunda tabii ki, dayanıklı ve iş görmenin yanında  güvenilir marka imajının da etkisi büyük.
  ITMCO, sonra Başkent adını alan araç, firmanın el değiştirimesiyle Hars olarak hayatına devam ediyor.

Bu modellerde ağırlıklı olarak İngiliz Perkins motorları kullanılıyor.Bazı Uzel üretimlerinde Alman Deutz motorları kullanılmış hatta Amerika'ya Phantom serileriyle ihraç edilmişti! MF markasının dışında üretilenlerde Çin veya Hindistan motorları da kullanılabliyor; Simpson gibi.
200 Serisi; 240, 255, 265, 266,  275, 285, 286, 290, 299 gibi model adlarıyla 48-50 beygirden genel olarak 110 beygire kadar seçeneklere sahip.
 

MS Traktör

 Hattat 290

Ekip 290

ITMCO

Tafe 240

İngiltere'de elden geçirilen 200 serisi traktörler fakir ülkelere satılıyor.
Son bir not; Türkiye'de  satışa sunulan 2015 model Massey Ferguson traktörlerde 240 ta dahil modeline göre Simpson, Agco ve Sisu motorlar kullanılıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara